Dimecres, 5 de febrer de 2025
Francesc de Castellví
Web oficial de l'Associació
Què fem
Dimecres, 5 de febrer de 2025

Campanya El cas dels catalans.

Des de l'Associació Francesc de Castellví es va promoure aquesta campanya amb l'objectiu de contribuir a la internacionalització de la causa catalana. A partir de la moció presentada al Parlament de Westminster per catorze diputats el 14 de juliol del 2010 -just quatre dies després de la gran manifestació a favor del dret a decidir que tingué lloc a Barcelona- i de la públicament nul·la resposta dels representants de les institucions catalanes (fora d'algun cas personal i aïllat) es cregué convenient endegar una campanya de suport popular als diputats britànics en senyal d'agraïment pel seu gest. A la primavera del 2011, junt amb les entitats Memorial 1714 i Moviment Cívic 11 de setembre s'inicià una campanya de recollida de signatures a través de la xarxa que comptà amb una gran resposta tot recollint en poques setmanes signatures de més de 13.000 catalans d'arreu i de 300 entitats, signatures que es lliurarien als diputats del Parlament de Westminster en un acte memorable celebrat el 13 de juny del 2011 en una sala noble del Parlament londinenc presidit pel diputat del Partit Nacionalista Gal·lès (Playd Cymru), Hywel Williams, promotor de la moció, i que comptà amb la presència de cinc diputats més (del Playd Cymru i del Scottish National Party) i més de cent catalans a títol individual o en representació de les entitats adherides.

El lligam existent a través dels segles entre el que es conegué arreu d'Europa com El cas dels catalans que donà nom a dos opuscles sorgits a mitjans del 1714 a Londres (The case of the catalans considered i The Deplorable history of the catalans) que condemnaven la política del govern tory anglès traint el pacte amb els catalans fet a Gènova el 1705 i la presentació de la moció al Parlament de Westminster el 10 de juliol del 2010 signada per 14 parlamentaris de diferents forces polítiques i on, precisament, no hi era representat cap dels actuals membres del partit tory (el partit conservador de David Cameron) obrí una via nova a la internacionalització de la causa catalana i obtingué un gran ressò, molt especialment pel caràcter que es donà a l'esdeveniment com fou la presentació d'un document d'agraïment a uns representants polítics electes.

L'èxit de la campanya i de la corresponent rebuda féu que es decidís continuar-la de manera presencial arreu de tot el territori de la nació catalana. El primer acte públic es celebrà l'u de setembre del 2011, a la ciutat de Cervera, atès el caràcter simbòlic i de desgreuge que tenia celebrar-lo en una ciutat que ha estat injustament tractada al llarg dels darrers segles. Des d'aquella data s'han anat celebrant actes arreu del Principat, al País Valencià i Catalunya Nord. Més d'una cinquantena de debats han recorregut la nostra geografia comarcal durant els darrers sis anys anys i se'n tenen previstos bastants més. Cal fer esment especial a la rebuda que hi dispensà la ciutat de l'Alguer, a l'illa de Sardenya, per Sant Joan del 2013, amb la participació de les més importants institucions polítiques, cíviques i culturals de la ciutat, encapçalades pel seu alcalde. També cal esmentar la Trobada escocesa que s’efectuà el 24 de juliol del 2012 amb la presència de 120 catalans, dos diputats del Scottish National Party i una representant del casal Català d’Escòcia dins del viatge realitzat per a conèixer aquell país.

El darrer trimestre del 2013 es va realitzar la campanya El cas dels catalans al món a través d’un procés de micromecenatge que va permetre recollir el fons necessari per a la realització d’un documental que s’ha fet arribar a quatre mil diaris de dos-cents cinc països. El documental, Catalunya, pròxim estat europeu independent, d’una durada d’uns vint minuts, dóna a conèixer la història de la nació catalana i el seu moment actual (fins el 9 de novembre del 2014) i es va realitzar, a més a més de la versió catalana, en versió anglesa i tres versions subtitulades en alemany, castellà i francès. Aquest fet ha permès poder fer altres trameses amb notícies de la marxa del procés català que complementen el documental.

L’any 2014 es realitzà una anada al Parlament d’Edimburg per a lliurar el dia 4 de juny un manifest d’agraïment a la moció presentada el 28 de novembre per vint-i-tres diputats al parlament escocès. La moció (en llengua anglesa) anava encapçalada per un Visca Catalunya! en català. A l’acte assistiren els senyors Jordi Munell, alcalde de Ripoll, i Roger Torrent, alcalde de Sarrià de Ter i diputat al Parlament de Catalunya, en representació de l’Associació Catalana de Municipis que ha donat suport a la campanya.

El mateix any 2014 es realitzà una anada a l’Ajuntament de Viena en un acte de record i agraïment a la ciutat de Viena per l’acollida als 30.000 catalans que hagueren d’exiliar-se l’any 1714.

El 12 de novembre del 2015 es lliurà un manifest al Parlament de Copenhaguen com a agraïment a la moció que els diputats Nikolaj Villumsen i Christian Juhl presentaren al parlament danès i que fou aprovada el 19 de maig d’aquell mateix any.

El 21 de setembre del 2016, al Parlament de Dublín, es lliurà el Missatge al poble d’Irlanda, en un acte presidit per la diputada independent irlandesa, Sandra White i que comptà amb la presència d’un nombrós grup de catalans encapçalats pel senador d’ERC per Tarragona, Josep Rofes.

Cal esmentar que en tots aquests actes s’ha comptat amb el suport i la valuosa participació de membres de l’ANC dels diferents països visitats.


La internacionalització del cas català

Dins de la campanya del Cas dels catalans i a fi d'internacionalitzar la causa catalana i el procés que està vivint Catalunya es va creure oportú fer arribar tota la informació possible sobre Catalunya, els seus mil anys d'història i la seva lluita per a esdevenir un poble lliure entre els pobles lliures de la terra.
Amb aquesta finalitat es va realitzar a cura d'un grup d'experts un documental titulat Catalunya, pròxim estat europeu independent en el qual s'explica què és Catalunya i el seu procés d'alliberament. Aquest documental s'ha fet arribar a més de 5.000 diaris de 205 països, en versió anglesa i en versions subtitulades en alemany, castellà i francès.
Escriure'ns un missatge © Associació Francesc de Castellví (2025)